caren van herwaarden

agenda en nieuws

Exodus, de tentoonstelling
29-11-2022 - 24-03-2023

Exodus, de tentoonstelling

Van Herwaarden's monumentale collage 'The History of Exodus' is te zien in de online-tentoonstelling EXODUS, een selectie van 60 werken waaruit een jury uiteindelijk 24 kunstwerken kiest voor de tentoonstelling in Buitenplaats Doornburgh van 24 maart tot 23 september 2023. Klik hier voor online-presentatie  https://exodus.nu/caren-van-herwaarden/

Caren van Herwaarden poogde het menselijk streven en de tekortkomingen van de mens te vatten in één werk. Het resulteerde in een wand vullende collage op papier: een terugkerende parade van vluchten, thuiskomen, strijd en verzoening.

Vaak vormt een verhaal de aanzet tot het werk van Van Herwaarden. Exodus is zo’n verhaal, een tijdloos thema dat zich helaas niet beperkt tot de vlucht uit Egypte, de barre tocht door de woestijn. In The History of Exodus gaat het om de verhalen van vluchtelingen. Ook het boek Dit zijn de namen van Tommy Wieringa vormde een inspiratie. De vorm van het werk, waardoor je het als het ware kunt lezen, is geïnspireerd door de oude kalender-iconen van de orthodoxe Russische kerk.  

In haar werk zie je veel groepen mensen. Het is voor haar een manier om verbanden te zien, om haar positie ten opzichte van de ander te bepalen. Maar ook om zichzelf in een morele traditie te plaatsen. The History of Exodus is een verzameling van menselijke driften: goede en slechte.